Beatus, qui prodest, quibus potest

Gryf dla Ukrainy

Polska jest krajem do którego najchętniej udają się imigranci z Ukrainy. Nasza ojczyzna jest dla nich azylem, miejscem w którym szukają poprawy swojej sytuacji, ucieczki przed trwającą wojną. Granica naszych państw, podobieństwa kulturowe powodują, że czują się oni komfortowo. Migracja do innego kraju wiąże się jednak z wieloma formalnościami wynikającymi z pobytem na jego terytorium.

Brak znajomości języka, skomplikowana biurokracja w Polsce powoduje, że Ukraińcy borykają się z długotrwałym procesem uzyskania niezbędnych pozwoleń do pobytu, podjęcia pracy, czy też świadczeń socjalnych i wiele innych.

Aby wyjść naprzeciw ich problemom, wychodzimy z serią otwartych spotkań z radcą prawnym współpracującym z Fundacją oraz innymi gośćmi (po ich uprzednim zaproszeniu), w obecności tłumacza polsko-ukraińskiego, podczas których będziemy poruszali takie kwestie jak:

• legalizacja pobytu w Polsce;
  • pozwolenie na pracę;
  • wynajem nieruchomości przez cudzoziemców;
  • zakładanie działalności gospodarczej, spółki;
  • świadczenia socjalne;
  • edukacja w Polsce;
  • służba zdrowia i ubezpieczenia
  • i inne.

Spotkania odbywają się w formie seminarium edukacyjnego z częścią networkingową, podczas której uczestnicy mogą zadawać pytania w ich indywidualnych sprawach, czy też porozmawiać ze swoimi rodakami o ich case studies.

Wydarzenia odbywają się cyklicznie, co 6 tygodni. Terminy spotkań publikowane są na około 3 tygodnie przed jego realizacją na stronie Fundacji, w kalendarzu wydarzeń oraz na Fan Page.