Projekt ustawy antykryzysowej jest, ale brak w niej pomocy dla kredytobiorców
27 marca 2020, Justyna Opoka

Projekt ustawy antykryzysowej jest, ale brak w niej pomocy dla kredytobiorców

Specustawa ma na celu pomóc społeczeństwu w tym trudnym dla wszystkich czasie. Szczególną grupą odbiorców zapisów ustawy antykryzysowej są przedsiębiorcy. Podjęte zostały regulacje dotyczące składek ZUS, czy też podatków. Co natomiast z kredytobiorcami?

Od kilku dni słyszeliśmy w mediach o pomocy ze strony rządu dla osób posiadających kredyty hipoteczne. W okresie, kiedy wiele osób pozostaje w domach, bez stałych zarobków, spłata kredytów staje się problematyczna. Banki wyszły z rozwiązaniem w postaci wakacji kredytowych w związku z COVID-19, jednak nie dajmy się zwieźć – żadna to pomoc ze strony banków, ponieważ w każdej umowie kredytowej widnieją zapisy proponujące częściowe zawieszenie spłaty kredytu.

Rząd wypowiadał się w sprawie kredytobiorców wielokrotnie, zapewniając pomoc systemową. Finalnie w ustawie antykryzysowej nie widzimy pomocy dla posiadaczy zobowiązań w bankach. Jak komentuje prezes Związku Banków Polskich Krzysztof Pietraszkiewicz, nie ma tu czego regulować w ustawie, ponieważ banki wyszły z propozycją tzw. „wakacji kredytowych”. Rekomenduje jednak, aby osoby pracujące i posiadające zarobki, nie decydowały się na zaprzestanie spłaty swoich zobowiązań w bankach.

Jedna z konsumentek posiadająca kredyt CHF w banku PKO BP przestrzega przed tym, aby uważać na propozycje banków. Osobiście zdecydowała się założyć sprawę w sądzie przeciwko bankowi, jednak jednocześnie wystąpiła o zawieszenie spłaty rat na okres 6-ciu miesięcy. Bank wyraził zgodę, jednocześnie wskazując w aneksie kwotę zadłużenia, jako uznanie długu w konkretnej wysokości (oczywiście kwota ogromnie wysoka w związku z kursem waluty, dzięki któremu kwota pozostała do spłaty po 12 latach regularnego uiszczania należności z tytułu rat kredytowych jest dużo wyższa niż kwota zaciągniętego kapitału).

Przed złożeniem dyspozycji do banku o zaprzestanie spłaty kredytu, prosimy o przesłanie propozycji banku wraz z aneksem na maila: kontakt@bankowebezprawie.pl. Kancelarie współpracujące ze Stowarzyszeniem Stop Bankowemu Bezprawiu przeanalizują propozycję banku i wskażą Państwu argumenty potwierdzające lub odrzucające warunki „wakacji kredytowych”.

BEZPŁATNE PORADY PRAWNE on-line

Dla mieszkańców Szczecina, woj. zachodniopomorskiego i okolicznych – bezpłatne porady online z prawnikami w terminach 3.04, 6.04 oraz 16.04. Zapisy na porady odbywają się drogą mailową poprzez: szczecin@bankowebezprawie.pl

Tematy porad: kredyty CHF, kredyty firmowe, pożyczki unijne, sprawy związane z leasingami, zabezpieczenie majątku firmy i prywatnego. Inne tematy porad po uzgodnieniu poprzez maila