Przedawnienie długu

Expiry of limitation period, czyli upływ terminu przedawnienia to dobry bat na niesolidnych wierzycieli, którzy zamiast dochodzić swoich roszczeń, czekają nie wiedzieć na co, a potem próbują wyszarpać co się da od swoich dłużników cokolwiek się da. 🤔🤐
Tak jest z bankami czy ubezpieczycielami, którym nagle przypomniało się, że Stefan Dłużny zalega im z ratą kredytu/składki, choć termin zapłaty minął lata temu. 🤨
Jeszcze dalej w swojej działalności poszły firmy windykacyjne (nienawidzony KRUK, GetBack czy inne twory budowane na obcym kapitale tylko po to, żeby zarobić na zwykłych polskich obywatelach). O sposobie walki z nimi, czyli przedawnieniu, przeczytacie w dzisiejszym artykule.🤗

SPIS TREŚCI:
1. CO TO JEST PRZEDAWNIENIE?
2. JAK LICZYĆ PRZEDAWNIENIE?
3. CO TO JEST PRZERWANIE BIEGU TERMINU PRZEDAWNIENIA?
4. JAK PODNIEŚĆ ZARZUT PRZEDAWNIENIA?
5. KIEDY KTOŚ MNIE POZWAŁ I NIE WIEM CZY DOSZŁO DO PRZEDAWNIENIA…

1. CO TO JEST PRZEDAWNIENIE?
Mówi się, że to instytucja prawna, ale wolimy nazywać to przydatnym narzędziem. Wyobraźcie sobie, że zostajecie pozwani przez bank, który twierdzi, że 25 lat temu nie spłaciliście mu pożyczki i macie ją zwrócić. Bajka? W żadnym wypadku, takie sytuacje w ostatnich latach zdarzały się nagminnie. Pan Stefan otrzymuje nakaz zapłaty z sądu i łapie się za włosy – co ja mam teraz zrobić? I tu z pomocą przychodzi przedawnienie.
Jeżeli wierzyciel (ten, który może żądać, żeby mu zapłacono) w określonym przez przepisy terminie nie skieruje sprawy do sądu, to potem pozywając Was musi się liczyć z zarzutem przedawnienia. Podniesienie takiego zarzutu w postępowaniu sądowym powinno prowadzić do oddalenia powództwa, czyli wygrania przez Was sprawy. Przydatne, prawda?

2. JAK LICZYĆ PRZEDAWNIENIE?
To pytanie słyszymy bardzo często i rzeczywiście jest bardzo istotne. Aby odpowiedzieć na pytanie, musimy wcześniej uzyskać dwie informacje:
a) ile trwa ustawowy okres przedawnienia dla danego roszczenia (długu),
b) kiedy ten dług powinien był zostać zapłacony.
Przykładowe okresy przedawnienia wskazaliśmy Państwu w naszym poprzednim poście. Są roszczenia które przedawniają się po kilku miesiącach, a są takie które przedawniają się nawet po 6 latach (wg nowo obowiązujących przepisów).
Natomiast termin, w którym dług powinien zostać zapłacony, wynika z przepisów albo z umowy, którą zawarliście, czasem będzie nią np. faktura.
UWAGA: w ostatnim czasie w związku ze zmianą przepisów (od 09.07.2018 r.) termin przedawnienia wynoszący co najmniej 2 lata, kończy się w ostatnim dniu roku kalendarzowego.
Przykład: czynsz za mieszkanie powinien być zapłacony do 10.08.2018 r., obowiązuje 3 letni termin przedawnienia, który kończyłby się w dn. 10.08.2021 r. Jednakże nowe przepisy wydłużają go do ostatniego dnia roku, tj. do dnia 31.12.2021 r.

3. CO TO JEST PRZERWANIE BIEGU TERMINU PRZEDAWNIENIA?
To jest coś, czego nie chcecie. Jeżeli dojdzie do przerwania biegu terminu przedawnienia, to liczymy go na nowo i wierzyciel uzyskuje dodatkowy czas na dochodzenie swojego roszczenia.
Przerwać bieg terminu przedawnienia można w następujący sposób:
a) przerwanie przez wierzyciela – złożenie pozwu do sądu lub wniosku o przeprowadzenie postępowania pojednawczego (tzw. zawezwanie do próby ugodowej), ewentualnie złożenie do komornika wniosku o egzekucję po uzyskaniu tytułu wykonawczego (np. wyroku sądowego),
b) przez dłużnika – poprzez podpisanie ugody, złożenie wniosku o rozłożenie na raty lub odroczenie terminu zapłaty.
Bankom, ubezpieczycielom czy firmom windykacyjnym często bardzo zależy na wersji wskazanej w pkt b, bo nie muszą kierować sprawy do sądu, a uzyskują w zasadzie en sam efekt, bez wykładania kosztów sądowych. Często robią to też dlatego, że nie mają dokumentów (dowodów), które pozwoliłyby im wygrać sprawę na drodze sądowej.

4. JAK PODNIEŚĆ ZARZUT PRZEDAWNIENIA?
Wspomnieliśmy o tym już wcześniej, że zarzut przedawnienia niweczy roszczenia. Co istotne, dziś sędziowie rozpoznając sprawę mają obowiązek samemu zbadać czy doszło do przedawnienia, ale tylko wtedy, gdy pozwanym jest konsument. Warto jednak w każdej sprawie podnieść taki zarzut, który sprowadza się prostego zdania „niniejszym podnoszę zarzut przedawnienia”. Warto wyjaśnić od razu sądowi, dlaczego tak uważacie, czyli wskazać jaki jest termin przedawnienia i kiedy upłynął.
Zarzutu przedawnienia nie można podnieść poza postępowaniem sądowym, co jednak nie oznacza, że nie można się powołać na takie przedawnienie. Jeżeli firma windykacyjna czy inny złodziejski twór nęka Was, możecie odpowiedzieć im, że roszczenie jest przedawnione i nie będziecie niczego nikomu płacić. Lepiej, żeby zostało dla Was czy Waszych dzieci.
Z przedawnieniem wiąże się jeszcze jedna istotna rzecz – często jest tak, że wierzyciel grozi, że jak nie zapłacicie to wpisze Was do BIKu czy biura informacji gospodarczej. Po zmianie przepisów, jeżeli nawet dojdzie do takiego wpisu, możecie skutecznie żądać jego wykreślenia, właśnie z uwagi na upływ terminu przedawnienia. Warto o to zadbać, bo być może za jakiś czas, gdy będziecie chcieli wziąć pożyczkę, zawrzeć umowę na telefon czy internet, taki wpis będzie skutkował odmową zawarcia umowy.

5. KIEDY KTOŚ MNIE POZWAŁ I NIE WIEM CZY DOSZŁO DO PRZEDAWNIENIA…
Zdarzy się pewnie nie raz tak, że dostaniecie pismo z sądu i nie będziecie wiedzieć, czy dane roszczenie jest przedawnione, czy składać sprzeciw od nakazu zapłaty, czy zapłacić czy walczyć. W takiej sytuacji możecie zgłosić się do nas, dokonamy bezpłatnej analizy sprawy i udzielimy fachowej odpowiedzi.

Możecie też opisać na grupie swoją historię. Dzięki temu być może uda Ci się przestrzec innych lub pomóc im w podobnej sytuacji.