Wsparcie dla samozatrudnionych przedsiębiorców
16 lipca 2020, Justyna Opoka

Wsparcie dla samozatrudnionych przedsiębiorców

Masz status osoby fizycznej, nie zatrudniasz żadnego pracownika i jednocześnie jesteś przedsiębiorcą? Masz możliwość uzyskać wsparcie finansowe wynikające z Tarczy antykryzysowej. Dofinansowaniu podlegają bieżące koszty prowadzenia działalności gospodarczej.

Warunkiem uzyskania takiego dofinansowania jest odnotowanie straty w prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.

Spadek obrotów:

• 30% – możesz otrzymać dofinansowanie do wysokości 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia miesięcznie,
  • 50% – dofinansowanie do wysokości do 70% kwoty minimalnego wynagrodzenia miesięcznie,
  • 80% – dofinansowanie do wysokości do 90% kwoty minimalnego wynagrodzenia miesięcznie.

Wsparcie może uzyskać przedsiębiorca będący osobą fizyczną na maksymalny okres 3 miesięcy.

Wniosek o dofinansowanie składamy do POWIATOWYCH URZĘDÓW PRACY właściwych miejscowo dla miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.

Kroki jakie należy podjąć aby uzyskać wsparcie:

1. Zgłosić się do właściwego PUP-u ze względu na miejsce prowadzenia działalności gospodarczej oraz sprawdzenie terminu naboru wniosków.
  2. Skompletować wymagane dokumenty i oświadczenia, które wskazane są na stronie praca.dov.pl.
  3. Wysłanie wniosku o dofinansowanie w formie elektronicznej do właściwego PUP poprzez platformę na praca.gov.pl.

Nabory ogłaszane są każdorazowo na stronie Powiatowego Urzędu Pracy. Na złożenie wniosku mamy 14 dni od dnia ogłoszenia tego naboru.

Przedsiębiorco!

Jeśli utrzymasz prowadzenie firmy przez okres, na który to wsparcie uzyskałeś, nie będziesz musiał zwracać otrzymanej pomocy.  Jeśli zawiesisz działalność gospodarczą w okresie, na który to wsparcie uzyskałeś, zwracasz otrzymane pieniądze bez odsetek (proporcjonalnie do czasu, kiedy jej nie prowadziłeś). Masz na to 30 dni od dnia otrzymania wezwania. Nie możesz otrzymać dofinansowania na te same koszty prowadzenia działalności gospodarczej, które zostały albo zostaną sfinansowane z innych środków publicznych. Dofinansowanie jest wypłacane w miesięcznych transzach, po złożeniu przez przedsiębiorcę oświadczenia o prowadzeniu działalności w danym miesiącu, za który dofinansowanie jest wypłacane.